obróbka termiczna nie ma aż tak sporego znaczenia czy zjesz jaja na twardo, omlet czy jajecznica będzie to samo, jedynie jak coś źle zrobisz to bedzie miało znaczenia jak za bardzo pierś przytrzymasz i przypieczesz to cześć białek ulegnie denaturacji
Przyjmujesz wartości na 100g. Jeśli spożywasz ok. 1kg warzyw na dzień to z pewnością warto uwzględnić je w dzienniku żywieniowym. Tak jak Deja zaznaczyła - każdy produkt należy ważyć przed obróbką termiczną.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
kefiry i jogurty generalnie liczą się jako dodatki, a nie główne źródła białka - zostań przy mięsie :-)) wszystko ważymy przed obróbką termiczną, bo przecież woda nie ma kcal, a to jej obecność lub brak powoduje zmianę masy jedzenia ;-)
Ja sam biorę omega 3 ale po raz ostatni. O3 z suplementow powoduje bardzo złośliwe odmiany nowotworów wiec zdecydowanie lepiej zjeść 2 razy w tyg śledzia lub makrele co do d3 dużo osób chwali sam się zastanawiam Przepraszam, ale pisze pan straszne bzdury. W jaki sposób O3 z suplementów powodują nowotwory a z pożywienia nie? Po pierwsze problem [...]
Ja sam biorę omega 3 ale po raz ostatni. O3 z suplementow powoduje bardzo złośliwe odmiany nowotworów wiec zdecydowanie lepiej zjeść 2 razy w tyg śledzia lub makrele co do d3 dużo osób chwali sam się zastanawiam Przepraszam, ale pisze pan straszne bzdury. W jaki sposób O3 z suplementów powodują nowotwory a z pożywienia nie? Po pierwsze problem [...]
Ryż zimny ma mniejsze ig, natomiast gorący większe. Każy produkt węglowodanowy w postaci gorącej będzie łatwiej dostępny dla enzymów rozkładających cukry. Jest to związane z tym, że w obecności wody wiązania w produktach bogatych w skrobie są rozrywane (żelatynizacja). Dlatego np. po gotowaniu ryż się tak bardzo klei a jak schłodzimy go wodą i [...]
Nie jestem ekspertem w temacie żywienia ale z tego co wiem obróbka termiczna białka nie powoduje zniszczenia struktury 1wszo-rzędowej białka a jedynie wyższe, 2,3cio rzędowe itp. mówiąc prostymi słowami - wszystkie aminokwasy w białku zostają na swoim miejscu więc białko dalej jest tak samo wartościowe
A ja robię zwykle proporcje jak na matematyce i wszystko gra. Zakładając ze moja porcja kurczaka 120g, a smażę dla większej liczby osób na patelnie kładę 920g. Po usmażeniu zostało 600, wiec 600:920=0,65 mamy współczynnik obizenia masy spowodowany obróbka termiczna. Teraz nasza porcja pomnożona razy współczynnik: 120*0,65=78g I taka porcje [...]
to sobie w domu takiego szejka już przygotuj się nie popsuje, i wtedy dasz coś co się fajnie blenduje i nie zamienia się w papkę. Niestety to tak pecznieje że mój mały blender nie zmieści 100 g kaszy żeby to jeszcze było płynne ☺️ + za dużo bawienia żeby się w kulke nie zmieniło, gotowanie kaszy manny ain't easy ☺️Dlatego chciałbym na zimno ja [...]
Kolego jesteś świadomy, że wszystkie produkty ważymy przed obróbką termiczną? Wnioskuję, że nie... po tym jak dobrałeś wagę produktów - ryż 235g, to prawie 2 i pół worka na porcję, nie wiem czy Ci się tyle na talerzu zmieści samego ryżu. Pełnowartościowego białka 30g to trochę za mało. Może coś nabiału? Zapomniałeś o zdrowych tłuszczach. [...]
Następnym razem wrzucaj swój jadłospis w takiej formie: http://www.sfd.pl/t922822.html Dieta obfituje w wysoko przetworzone produkty tak jak Domer napomniał: makarony jajeczne, chudy nabiał, bułki razowe, ryby w puszce, w sosach <-- mało mają wspólnego z wartościami odżywczymi ryb świeżych, panierki i.t.d. Zapamiętaj, że w trakcie liczenia kalorii [...]
Hej, ile wyszło Ci w zapotrzebowaniu na poziom zerowy? Białko bym zniżyła do 190-200g podbiłabym tłuszcze (kosztem białka) Soje i kotleciki do wywalenia. Na kolację węglowodany http://potreningu.pl/articles/2664/-jedz-wegle-na-noc--i-chudnij Sporo nabiału. Ograniczyłabym go nieco, po treningu twaróg to kiepski posiłek. Urozmaić tłuszcze [...]
Dobrze przeprowadzona obróbka termiczna nie ma wpływu na jakość produktów, czy obecność w nich składników odżywczych. Oczywiście o ile nie spalisz produktu podczas smażenia. Będzie miała wpływ na obecność witamin, ale nieznaczny. W zależności oczywiście od konkretnej witaminy. Z kolei na strawność niektórych produktów ma wręcz pozytywny wpływ, [...]
Bo obróbka termiczna to wstępne trawienie białek. Łatwiej przyswajalne wymagają mniejszego nakładu pracy ze strony układu pokarmowego na strawienie. Pomijając salmonellę, awidynę.
Zawsze ważymy wszystko przed obróbką termiczną chyba że już masz odpowiedni poziom zaawansowania i spore doświadczenie to wtedy po obróbce łatwiej oszacować gramaturę ale jednak zawsze to będzie wiązać się z jakąś granicą błędu. Prosty przykład jak chodzi o produkty typu ryż kasza czy makaron to one absorbują wodę podczas gotowania więc ich waga [...]
Absurdalna ilość białka, zmniejsz ten pułap jak Domer napisał do 2g/kg masy ciała. Każdy produkt ważysz przed obróbką termiczną. Zróżnicuj źródła lipidów, nie bazuj jedynie na oliwie z oliwek, to samo tyczy się kurczaka i ryżu, cały praktycznie model żywienia jest na tym oparty, ilość płatków owsianych jest kontrowersyjna, tak duża ilość może [...]