SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obrobka termiczna

Czy chodziło Ci o: "obróbka termiczna"?

  • Zasady przygotowywania potraw

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    obróbka termiczna nie ma aż tak sporego znaczenia czy zjesz jaja na twardo, omlet czy jajecznica będzie to samo, jedynie jak coś źle zrobisz to bedzie miało znaczenia jak za bardzo pierś przytrzymasz i przypieczesz to cześć białek ulegnie denaturacji

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 4658 Data: 2017-10-01 11:41:32 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zasady przygotowywania potraw

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Przyjmujesz wartości na 100g. Jeśli spożywasz ok. 1kg warzyw na dzień to z pewnością warto uwzględnić je w dzienniku żywieniowym. Tak jak Deja zaznaczyła - każdy produkt należy ważyć przed obróbką termiczną.

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 4658 Data: 2017-10-01 16:59:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta na masę 17lat

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    kefiry i jogurty generalnie liczą się jako dodatki, a nie główne źródła białka - zostań przy mięsie :-)) wszystko ważymy przed obróbką termiczną, bo przecież woda nie ma kcal, a to jej obecność lub brak powoduje zmianę masy jedzenia ;-)

    Odpowiedzi: 28 Ilość wyświetleń: 1860 Data: 2014-03-06 16:58:10 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • przetrenowanie-pomocy

    Post
    Doping

    taktak tylko jakakolwiek obróbka termiczna niszczy ich pewną częsć.

    Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 2783 Data: 2005-11-07 19:07:55 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kalorie w gotowanych a surowych produktach

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    ale kombinujesz, ważysz tylko przed obróbką termiczną i tyle

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 7460 Data: 2006-05-06 14:20:41 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • D3 i omega

    Post
    Odżywki i suplementy

    Ja sam biorę omega 3 ale po raz ostatni. O3 z suplementow powoduje bardzo złośliwe odmiany nowotworów wiec zdecydowanie lepiej zjeść 2 razy w tyg śledzia lub makrele co do d3 dużo osób chwali sam się zastanawiam Przepraszam, ale pisze pan straszne bzdury. W jaki sposób O3 z suplementów powodują nowotwory a z pożywienia nie? Po pierwsze problem [...]

    Odpowiedzi: 45 Ilość wyświetleń: 7601 Data: 2017-04-23 18:00:10 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • D3 i omega

    Post
    Odżywki i suplementy

    Ja sam biorę omega 3 ale po raz ostatni. O3 z suplementow powoduje bardzo złośliwe odmiany nowotworów wiec zdecydowanie lepiej zjeść 2 razy w tyg śledzia lub makrele co do d3 dużo osób chwali sam się zastanawiam Przepraszam, ale pisze pan straszne bzdury. W jaki sposób O3 z suplementów powodują nowotwory a z pożywienia nie? Po pierwsze problem [...]

    Odpowiedzi: 45 Ilość wyświetleń: 7601 Data: 2017-04-23 18:21:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zgłupiałem - ryż

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Ryż zimny ma mniejsze ig, natomiast gorący większe. Każy produkt węglowodanowy w postaci gorącej będzie łatwiej dostępny dla enzymów rozkładających cukry. Jest to związane z tym, że w obecności wody wiązania w produktach bogatych w skrobie są rozrywane (żelatynizacja). Dlatego np. po gotowaniu ryż się tak bardzo klei a jak schłodzimy go wodą i [...]

    Odpowiedzi: 32 Ilość wyświetleń: 6351 Data: 2008-06-02 19:15:21 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Pytanko , wyjaśnienie dietka :)

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Nie jestem ekspertem w temacie żywienia ale z tego co wiem obróbka termiczna białka nie powoduje zniszczenia struktury 1wszo-rzędowej białka a jedynie wyższe, 2,3cio rzędowe itp. mówiąc prostymi słowami - wszystkie aminokwasy w białku zostają na swoim miejscu więc białko dalej jest tak samo wartościowe

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 614 Data: 2012-02-27 23:10:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zawsze wszystkie produkty wliczamy przed obróbka termiczna , po ugotowaniu ilości są całkowicie inne

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 1176 Data: 2019-03-25 21:34:29 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • A ja robię zwykle proporcje jak na matematyce i wszystko gra. Zakładając ze moja porcja kurczaka 120g, a smażę dla większej liczby osób na patelnie kładę 920g. Po usmażeniu zostało 600, wiec 600:920=0,65 mamy współczynnik obizenia masy spowodowany obróbka termiczna. Teraz nasza porcja pomnożona razy współczynnik: 120*0,65=78g I taka porcje [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 1176 Data: 2019-03-26 09:18:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kasza manna surowa - trawienie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    to sobie w domu takiego szejka już przygotuj się nie popsuje, i wtedy dasz coś co się fajnie blenduje i nie zamienia się w papkę. Niestety to tak pecznieje że mój mały blender nie zmieści 100 g kaszy żeby to jeszcze było płynne ☺️ + za dużo bawienia żeby się w kulke nie zmieniło, gotowanie kaszy manny ain't easy ☺️Dlatego chciałbym na zimno ja [...]

    Odpowiedzi: 28 Ilość wyświetleń: 9557 Data: 2016-11-14 16:22:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Amatorska dieta redukcyjna do oceny!

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Kolego jesteś świadomy, że wszystkie produkty ważymy przed obróbką termiczną? Wnioskuję, że nie... po tym jak dobrałeś wagę produktów - ryż 235g, to prawie 2 i pół worka na porcję, nie wiem czy Ci się tyle na talerzu zmieści samego ryżu. Pełnowartościowego białka 30g to trochę za mało. Może coś nabiału? Zapomniałeś o zdrowych tłuszczach. [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 1272 Data: 2018-06-30 00:38:38 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta redukcyjna do oceny, 82kg

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Następnym razem wrzucaj swój jadłospis w takiej formie: http://www.sfd.pl/t922822.html Dieta obfituje w wysoko przetworzone produkty tak jak Domer napomniał: makarony jajeczne, chudy nabiał, bułki razowe, ryby w puszce, w sosach <-- mało mają wspólnego z wartościami odżywczymi ryb świeżych, panierki i.t.d. Zapamiętaj, że w trakcie liczenia kalorii [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 1448 Data: 2017-04-25 10:58:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta redukcyjna do oceny, 96kg

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Hej, ile wyszło Ci w zapotrzebowaniu na poziom zerowy? Białko bym zniżyła do 190-200g podbiłabym tłuszcze (kosztem białka) Soje i kotleciki do wywalenia. Na kolację węglowodany http://potreningu.pl/articles/2664/-jedz-wegle-na-noc--i-chudnij Sporo nabiału. Ograniczyłabym go nieco, po treningu twaróg to kiepski posiłek. Urozmaić tłuszcze [...]

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 1121 Data: 2017-03-02 10:48:33 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • brzuszki czy bieganie co lepsze ??

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    6:20 pieczywo razowe 50g = 2,80B 25,75Ww 0,85Tł 335Kcal owsianka na wrzątku 150g 17,85B 103,95Ww 10,80Tł 549Kcal rodzynki 30g 3,45B 21,36Ww 0,15Tł 83 Jakiś owoc 150g (przykładowo jabłko) 0,60B 0,60Tł 106,80Ww 69Kcal 2 Jaja Gotowane = 2 razy po 5,88B 0,30Ww 4,56Tł 65Kcal 2 kapsułki Omega 3 12:50 twarożek chudy 100g + łyżka mleka = 19,80B [...]

    Odpowiedzi: 30 Ilość wyświetleń: 8159 Data: 2009-10-09 15:08:55 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Posiłek - ocena

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Dobrze przeprowadzona obróbka termiczna nie ma wpływu na jakość produktów, czy obecność w nich składników odżywczych. Oczywiście o ile nie spalisz produktu podczas smażenia. Będzie miała wpływ na obecność witamin, ale nieznaczny. W zależności oczywiście od konkretnej witaminy. Z kolei na strawność niektórych produktów ma wręcz pozytywny wpływ, [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 2248 Data: 2022-08-28 15:10:27 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Śladami Rockiego Balboy

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Bo obróbka termiczna to wstępne trawienie białek. Łatwiej przyswajalne wymagają mniejszego nakładu pracy ze strony układu pokarmowego na strawienie. Pomijając salmonellę, awidynę.

    Odpowiedzi: 31 Ilość wyświetleń: 9621 Data: 2008-03-08 12:55:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ważenie produktów - co i jak?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Zawsze ważymy wszystko przed obróbką termiczną chyba że już masz odpowiedni poziom zaawansowania i spore doświadczenie to wtedy po obróbce łatwiej oszacować gramaturę ale jednak zawsze to będzie wiązać się z jakąś granicą błędu. Prosty przykład jak chodzi o produkty typu ryż kasza czy makaron to one absorbują wodę podczas gotowania więc ich waga [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 2137 Data: 2022-09-01 16:53:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta na masę do oceny

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Absurdalna ilość białka, zmniejsz ten pułap jak Domer napisał do 2g/kg masy ciała. Każdy produkt ważysz przed obróbką termiczną. Zróżnicuj źródła lipidów, nie bazuj jedynie na oliwie z oliwek, to samo tyczy się kurczaka i ryżu, cały praktycznie model żywienia jest na tym oparty, ilość płatków owsianych jest kontrowersyjna, tak duża ilość może [...]

    Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 1248 Data: 2016-11-12 15:53:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)